Vuurwerk in de gemeenteraad
Tijdens de afgelopen raadsvergadering mocht de raad stemmen over een motie vreemd aan de orde de dag, ingediend door Ricardo Eeren van de DGP. De motie trachtte het sinds drie jaar geldende vuurwerkverbod op te heffen in onze gemeente. Een motie voor de bühne want waarom nu zo vlak voor oud en nieuw dit op de agenda zetten als je weet dat het voor de komende jaarwisseling toch geen soelaas kan bieden. Een duidelijke eenmansactie zo bleek uiteindelijk ook tijdens de raadsvergadering. Binnen de eigen fractie van de DGP bestond er (on)duidelijke verdeeldheid over het al dan niet verbieden van vuurwerk. De fractie van de VVD was voor het opheffen van het verbod en de PvdA en GroenLinks stemden uiteraard zoals verwacht tegen afschaffing van het verbod. Particulier vuurwerk behoort wat PvdA betreft tot het verleden gezien het voorkomen van letsel, geluidsoverlast en milieuschade.
Waarom zou je de vuurwerktraditie willen verbieden?
Wat ons betreft introduceren we een vuurwerkshow georganiseerd door professionals, ondersteund door lokale vrijwilligers. Hiermee stimuleren we vuurwerk als een gezamenlijke verantwoordelijkheid in plaats van plezier van enkelingen over de rug van anderen. Veilig vuurwerk bestaat in onze ogen niet. Onze mening baseren we op rapporten en adviezen van de hulpdiensten die legaal vuurwerk net zo gevaarlijk en schadelijk vinden voor de menselijke gezondheid als illegaal vuurwerk.
Waarom Mook en Middelaar wel een vuurwerkverbod en andere gemeenten niet?
Op advies van de met name de politie en hulpdiensten is in samenwerking met de gemeente Heumen en Nijmegen besloten om het waterbedeffect van vuurwerk te voorkomen. Hiermee wordt bedoeld dat we niet zitten te wachten op mensen in buurgemeenten die vanwege het lokale vuurwerkverbod in hun eigen gemeente hun spullen in onze gemeente afvuren. Alleen gezamenlijk optreden tussen gemeenten biedt meer veiligheid, aldus de mening van de regionale politie en hulpdiensten. Ook zenden wij door een verbod een helder signaal uit naar de nationale overheid in Den Haag die volgens ons een landelijk verbod zou moeten instellen en de invoer van illegaal vuurwerk in Europees verband zou moeten aanpakken .
Waarom geen vuurwerkvrije zones i.p.v. een algeheel vuurwerkverbod?
Onze gemeenteraad heeft n.a.v. een ernstig incident in Molenhoek in 2021 met een overgrote meerderheid, 11 om 2, gekozen om een vuurwerkverbod in te stellen. Legaal en illegaal vuurwerk is wat onze gemeente uit den boze. Wij willen niet verantwoordelijk zijn voor een onnodige druk op de hulpdiensten, brandweer, politie, ambulancemedewerkers, medewerkers op eerste hulp posten en brandwondencentra tijdens en rond de jaarwisseling. We laten daarnaast ook zien dat we de gezondheid van onze inwoners uiterst serieus nemen en daarvoor verantwoordelijkheid dragen. Het is de plicht van de gemeentelijke overheid te zorgen voor optimale veiligheid en gezondheid van inwoners. Natuurlijk hopen wij en vele Nederlanders met ons dat er een landelijk vuurwerkverbod komt waarmee de veiligheid en gezondheid van alle inwoners wordt beschermd. Zo lang dit niet gebeurt nemen wij onze verantwoordelijkheid als gemeente en geven hiermee in samenwerking met andere gemeenten en hulpdiensten een helder signaal af: verbied particulier vuurwerk.
Vuurwerkverbod is betutteling en repressie
Nee, een verbod op vuurwerk is geen onderdrukking. De vrijheid van de een mag immers niet ten koste gaan van andermans vrijheid. Vrijheid bestaat alleen wanneer mensen deze verantwoordelijkheid voor elkaar beseffen en nemen. Vrijheid vindt plaats in verbondenheid, niet in het terroriseren van buurtbewoners, beschadigen van onze luchtkwaliteit of het verstoren van de openbare orde en veiligheid.
De kwaaien verpesten voor de goeien
Legaal particulier vuurwerk was niet altijd gewelddadig en gevaarlijk. Wij zijn ons bewust van hoe gezellig het vroeger was, spannend en avontuurlijk om met buurtgenoten en familie vuurwerk af te steken en te bekijken. Maar er is de laatste jaren een forse toename te zien van illegaal vuurwerk. Kortom, we hebben te maken met een tijd die veranderd is. Wat een respectvolle traditie zou worden toen enkele decennia geleden vuurwerk werd geïntroduceerd tijdens de jaarwisseling, is vandaag de dag een bron van fysiek en psychisch trauma bij inwoners en dierenwereld. De samenstelling en hoeveelheid van vuurwerk vandaag de dag is dusdanig dat we kunnen spreken van ontaarding. Ontaarding, gezien de belabberde luchtkwaliteit tijdens oud en nieuw, de hoeveelheid plastic en andere rommel op straat en in de natuur vanwege het vuurwerkafval tijdens en vlak na de jaarwisseling. Volledig uit de hand gelopen ook gezien het grote aantal gewonden, het grote aantal vernielingen en de vele klachten omtrent geluidsoverlast. De maat is vol en de grens ver overschreden.
Dat concludeerden we als PvdA fractie en gemeenteraad drie jaar terug al middels het instellen van het vuurwerkverbod. Aan de noodzaak van zo’n verbod niets in veranderd! Onze gemeente heeft een vuurwerkverbod. Het is van belang voor ieders vrijheid en veiligheid op te komen. Meld het schenden van het vuurwerkverbod via de gemeentelijke website en bel de politie, 0900 8844. Dit nummer is zeven dagen per week 24 uur per dag bereikbaar!