Je doet het omdat het welzijn van anderen je raakt

12 maart 2018

Beste dorpsgenoten,

Lee Tonnaer, de fractieleider van PvdA LOKAAL SOCIAAL, heeft mij vorig jaar zomer gevraagd om mij kandidaat te stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. Voor LOKAAL SOCIAAL lijst 3.

Daar moest ik stevig over nadenken want gemeenteraadslid zijn is een hele klus. Een verantwoordelijke! Een klus die veel tijd neemt en geen hoge vergoeding geeft. “Er moet geld bij,” vertelde Lee. “Je moet het alleen doen, als je je echt wilt inzetten voor je gemeente en de inwoners. Je doet het omdat het welzijn van anderen je raakt. En je mensen die, om wat voor reden dan ook, niet goed meekomen in onze dorpen een luisterend oor wilt bieden én een oplossing! Weet ook, dat sommige mensen je werk niet waarderen, die denken dat je er louter en alleen zit voor je eigen lol omdat je het leuk vindt om met je kont ‘op het pluche’ te zitten. Jij kent de gemeenschap goed, bent hier geboren en getogen, jij bent geworteld in de gemeente, in het verenigingsleven. Jij kent mensen uit alle vier de dorpen en mensen kennen jou. Als je ja zegt, is dat natuurlijk omdat je het werk als raadslid leuk vindt en het als een uitdaging ziet, maar je doet het vooral voor anderen. Besef je dat en wil je dat?”

Dagen verstreken. Ik sprak erover mijn vrouw. Past het mij? Kan ik het combineren met mijn werk als decaan/praktijkbegeleider op het Kandinsky en mijn vrijwilligerswerk bij Eendracht? Kan ik dan nog blijven tuinieren, fietsen en wandelen? Want dat doe ik ook allemaal graag.

Het sociaaldemocratisch gedachtegoed van waaruit LOKAAL SOCIAAL werkt, spreekt mij enorm aan. Omzien naar elkaar in woord en daad. Niet zeuren maar handen uit de mouwen. Solidariteit. Kennis en macht delen. Ruimte voor ieders mening. Zuinig zijn op elkaar en op je leefomgeving, nieuwe ontwikkelingen niet uit de weg gaan. “Wij zijn nog groener dan groen,” had Lee mij verteld. “En dorps. Het gaat om Hier! Jij kunt meehelpen verschil te maken.” Opeens viel het kwartje… Ik besloot ja te zeggen tegen Lee en ja tegen LOKAAL SOCIAAL.

Gemeentepolitiek doet ertoe!  Daar ben ik van overtuigd. Ik hoop dat u dat ook vindt. Laat uw stem niet verloren gaan op 21 maart. De gemeente krijgt steeds meer taken toebedeeld. Hoe mooi is dat als je daarin mee mag denken, de stem van de kiezer mag verwoorden en het gemeentebeleid mee mag sturen en bewaken. Mijn hart ligt bij onze mooie natuur, het onderwijs en het verenigingsleven. Sport, spel, carnaval, de schutterij, muziek, dat zijn de fundamenten van een goede samenleving. De smeerolie voor vrolijke en florerende dorpskernen.

Iedere dag weer besef ik dat de plek waar wij wonen een bijzondere is. Uniek! De Maas, de Maasheggen, de hei, het bos, de plas, de Jansberg, kunst, muziek, cultuur, sport, het bloeiend verenigingsleven, de gemeenschapszin en de zorg voor elkaar. Ik wandel graag op de Mookerschans, loop er vanaf mijn huis zo naar toe. Een fijne plek om te ontspannen.

Mijn vrouw en ik kennen elkaar 39 jaar. Zij staat er vierkant achter. Nu sta ik met mijn kop op de poster. Op nummer 3 van lijst 3 van PvdA LOKAAL SOCIAAL. Lee Tonnaer is een inspirerende fractievoorzitter, waar ik veel van kan leren. Onder zijn leiding is Lokaal Sociaal uitgegroeid tot de dorpspartij waar ik bij wil horen. Karin Peters is de beste wethouder op het sociaal domein. Het voelt goed als ook zij zegt dat ik kan meehelpen om het verschil te maken.

En nu hoop ik dat ik in de gemeenteraad kom. Daar wil ik graag dat verschil gaan maken. Als u op ‘mijn’ partij LOKAAL SOCIAAL Lijst 3. Nr.3 stemt, dan maak ik een grote kans. Van harte hoop ik dat u mij die gunt.

Graag ga ik de uitdaging aan! Met heel mijn ziel en zaligheid.

Stem en steun LOKAAL SOCIAAL. Lijst 3. Nr.3!

Ton Broekmans