Minimabeleid in onze gemeente

7 februari 2023

Als PvdA Lokaal Sociaal zetten wij ons in voor een samenleving waar iedereen aan mee kan doen. Onze gemeente heeft mooie voorzieningen binnen het sociaal domein om inwoners met een laag inkomen te helpen en te betrekken om deel te nemen in onze maatschappij. Denk hierbij aan ziektekostenverzekering, zwemles, sportabonnement, etc.

Daarnaast is PvdA Lokaal Sociaal van mening dat voorkomen beter is dan genezen. Inwoners die het financieel en sociaal zwaar hebben moeten preventief hulp kunnen ontvangen om te voorkomen dat ze in de schuldsanering en sociaal isolement terecht komen.

De stijging van de prijzen (energie en boodschappen worden duurder) zorgen ervoor dat meer inwoners het financieel moeilijk hebben gekregen. Daarom waren wij als PvdA Sociaal Lokaal ook blij met het collegevoorstel om de maximumgrens voor ondersteuningsregelingen te verhogen van 110% naar 130% van de bijstandsnorm. Deze aanpassing maakt het voor meer inwoners mogelijk om geholpen te worden en mee te blijven doen in onze samenleving. De DGP en de VVD hebben echter het voorgestelde percentage van 130% verlaagd naar 120% via een gezamenlijk amendement. PvdA Lokaal Sociaal betreurt dit ten zeerste, samen met GroenLinks, omdat nu minder inwoners gebruik kunnen maken van het minimabeleid in onze gemeente. Door niet te kiezen voor 130% wordt de onderkant van de middeninkomens steun onthouden, met name ouderen en jonge gezinnen, terwijl ook zij hard getroffen worden door de prijsstijgingen.

Het is zeer spijtig dat een groep inwoners nu geen aanspraak kan maken op de ondersteuningsregelingen. Zeker omdat de financiering van dit beleid door de raad is ingestemd in de begroting.